Hosszú Katinkát doppingolással vádolják

A világ vezető úszószaklapjában egy kanadai szakember felvetette, hogy a magyar sportoló esetleg meg nem engedett eszközökkel száguld a medencében.

A világ egyik vezető úszó szaklapjában, a Swimming World Magazine-ban, bizonyos Casey Barrett komoly vádakat fogfalamzott meg Hosszú Katinkával szemben. Azt sugallja, úszónőnk nem csak a sok munkának, a kitartásnak köszönhetően lett Iron Lady.

A lap véleményoldalán megjelent cikkben  a szerző megállapítja, hogy a zuhanyhiradóban az edzők azt morogják, valamit biztosan szed a magyar lány, mert tisztán így nem lehet... Azt is megállapítja: tény, bizonyíték nincsen, "a magyar lány sikeresen vett minden ellenőrzést, de a "vizuális bizonyíték" - a test és az eredménytábla..."


A cikk azt is felhozza különlegességként, hogy Hosszú 2012 óta eredményesség tekintetében veri Michael Phelpset, vagy Katie Ledeckýt és Ryan Lochtet is, és ez annak köszönhető, hogy szokatlanul gyorsan regenerálódik. Eddig az uszodák világában nem tapasztalt módon formája egész évben stabil, és képes negyedóránként több úszásnemben is csúcsidőt úszni, mág olyan versenyidőszakon kívüli időpontban is csúcsformában van, mint a legutóbbi hétvégén.

A szerző párhozamot von a 70-es, 80-as évek NDK sikereivel, amelyek többségéről utólag kiderült, doppinggal érték el, majd egy barátja általánosított véleményét is megosztja az olvasókkal. E szerint: "aki meglepődik azon, hogy Hosszú Katinka doppingol, az olyan naív, mint az a pasi, aki a sztriptízbárba megdöbben, hogy a csajo jelentős részének szilikon melle van..."

A Magyar Úszószövetség nevében Gyárfás Tamás elnök azonnal levélben utasította vissza a megfogalmazott gyanút, mondván, hogy az állításokat semmilyen bizonyíték sem támasztja alá. Az elnök kifejtette, versenyző az elmúlt években számtalanszor átesett a WADA és más, helyi szervezetek doppingtesztjén és soha semmit nem találtak nála.

Magyar Úszó Szövetség - Közlemény

Mély megdöbbenéssel olvastuk az önök online felületén publikált botrányos véleménycikket, amely úgy járatja le Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezték az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt.

Ennek fényében számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen tekintélyes médium miért tartotta fontosnak ezen rágalmak közzétételét. Mindez semmilyen formában nem illeszkedik ahhoz a szakmai szellemiséghez, amelyet eddig a Swimming World képviselt, és amellyel méltán vívott ki magának nemzetközi elismerést.

Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit.

Gyárfás Tamás

a Magyar Úszó Szövetség elnöke"

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések