Extrém sportok: nemzetközi fesztivál a Kopaszi-gáton

Hat szakág képviselői szórakoztatják a közönséget akrobatikus mutatványokkal a hétvégén Budapesten, az Extrém Sportok Nemzetközi Fesztiválján (FISE).
Olivier Pascal, a jogtulajdonos fejlesztési igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a péntektől vasárnapig a Kopaszi-gátnál sorra kerülő, ingyenesen látogatható esemény a második állomás az extrém sportok idei versenysorozatában.

„Másfél éves előkészítő munka után hoztuk el a versenyünket erre az egyedülálló helyszínre, ahol nyílt rendszerben bárki megmutathatja a képességeit" – fogalmazott a fejlesztési igazgató, aki kitért arra, hogy az indulók Budapesten összesen hat szakágban (szabad stílusú BMX park és flatland, wakeszörf, wakeboard, szabad stílusú görkorcsolya park és gördeszka kiesős verseny) mérhetik össze tudásukat.

Pascal büszkén hívta fel a figyelmet arra, hogy a 20 éve Franciaországban indult FISE folyamatosan fejlődött az elmúlt két évtizedben. Bart de Jong, a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) szabad stílusú BMX szakreferense annyit fűzött hozzá, hogy a szabad stílusú BMX park szakág felkerült a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpia és a 2020-as tokiói ötkarikás játékok műsorára is.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, „ez a látványos show most debütál Magyarországon".

Emlékeztetett arra, hogy a kormány célja minél több rangos nemzetközi sporteseményt hozni Magyarországra, s ezek száma idén már meghaladta a százat.

Johan Berthonneau, a FISE sportigazgatója közölte, hogy a hétvégi extrémsport-fesztiválra több mint 50 ország mintegy 1500 versenyzője érkezett Budapestre.

„Szeretnénk minél több fiatalt bevonni, ezért amatőr kategóriában tudásszinttől függetlenül bárki elindulhat a versenyeken" – emelte ki a sportigazgató, aki szerint a kilátogató nézők elképesztő akrobatikus mutatványokat láthatnak majd a három nap során.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség elnöke arról beszélt, hogy a rendezvény a kormány kiemelt támogatásával valósul meg. A sportvezető szerint a magyar kerékpársport legnagyobb kérdése jelenleg az, hogyan tudnak minél több fiatalt megszólítani, s ebből a szempontból az extrémsport-fesztiválnak óriási jelentősége van.

A FISE versenysorozatának még két állomása lesz az idén, előbb szeptemberben a kanadai Edmontonban, majd november elején a kínai Csengtuban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések