Történelmet írt a vágtázó állatorvos: ennyit keresett a bronzzal Baji Balázs

Csupa nagybetűvel kerül be a magyar atlétika történelemkönyvébe Baji Balázs (28) neve. A békéscsabai sportoló a londoni világbajnokság férfi 110 méteres gátfutás döntőjében harmadikként ért célba, s az első magyar atléta, aki futószámban érmet szerzett a vébék 1983 óta íródó történetében.
– Éreztem a célban, hogy megvan a bronz, de nem mertem elhinni, amíg az eredményjelzőre ki nem írták. Döcögős volt az eleje, viszont ha akkor nem hibázok, akár fényesebb érem is összejöhetett volna – mesélte Baji a Blikknek. – Ám nem elégedetlenkedem, nagyon boldog vagyok. Kellettek az elmúlt nyolc év rosszabbul sikerült fináléi, hogy tapasztaltabb legyek. A kellemetlen emlékek után mostanra állt össze sok minden fejben és fizikálisan.

Baji kiválóan bírja a terhelést, februárban diplomázott az Állatorvos-tudományi Egyetemen, május óta dolgozik a szakmájában.

– Örülök, hogy a suli terhe lekerült a vállamról. Korábban a nagy versenyekre is többkilós tankönyveket cipeltem magammal, s bizony a tanulás megosztotta a figyelmemet – tette hozzá a futó, akit ismerősei jó humorú, intelligens fickóként jellemeznek.

Tény, emlékezetes pillanatokat már korábban is produkált. A 2012-es londoni olimpia előfutamában például Athén kínai bajnoka, Liu Sziang (34) az esése után egy lábon ugrálva ért célba, ahol Baji magasba emelte a kezét tisztelete jeléül. Tettéért fair play díjat kapott a magyar futó. Tavaly pedig Rióban a bóját esernyőként használva bolondozott a szakadó esőben.

– Valóban szeretek viccelődni, főleg a frappáns, az adott helyzethez kapcsolódó poénokat kedvelem, persze nem mindig sül el jól – mosolygott az atléta, aki kiválóan beszél angolul, az állatorvosin eltöltött esztendők közé ugyanis bepréselt egy kansasi egyetemen eltöltött ösztöndíjas tanévet is.

Most viszont a civil élete kerül előtérbe az Európa-bajnoki második versenyzőnek.

– A szezon végeztével több időm jut majd a munkára, elsősorban kisállatok, kutyák, macskák gyógyítása lesz a szakterületem. Szerencsére még nem volt karmolásos vagy harapásos sérülésem, óvatosan bánok velük. Talán érzik, hogy segíteni akarok nekik – árulta el.


Így ünnepelte az atléta, hogy elvégezte az Állatorvostudományi Egyetemet /Fotó: Facebook
Baji a vb pénzdíjazása alapján a bronzérméért 20 ezer dollárt (5,14 millió forint) kap, a magyar állam pedig 1,25 millió forinttal jutalmazza.

Elismerő üzenet

Bronzérme, szenzációs futása komoly visszhangot kapott világszerte.

– A Nemzetközi mellett az Amerikai és az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke is gratulált nekünk a történelmi tett után. Egyelőre ne legyünk telhetetlenek, de minden eredményt lehet fokozni – fogalmazott Gyulai Márton (37), a magyar szövetség főtitkára.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések